Monday, December 27, 2010

tetiap hari aku rasa bende-bende yang sama berlaku

salam..

tajuk entry da macam satu ayat penuh..dah!x payah la nak tunjuk yang ko bosan sangat kat sini..
cuba berfikir secara waras-waras (secara waras-waras?)..
perlukah engkau rasa camtu sedangkan engkau yang malas untuk bekerja..
ooo ya, ini hanyalah entry bosan-bosan yang aku tak tahu berapa kali aku menguap hari ini..
boleh jadi keluasan mulut aku bertambah setiap kali aku menguap..wohoo!

kak zara!cepat la naik kerja!

seqoq-seqoq kat lab buatkan aku tersengguk-senguk sendirian..sudahnya lab coat yg putih bersih itu aku bentang cantik-cantik di atas lantai..diletakkan beg laptop di bahagian atasnya kemas-kemas..dan apa lagi..masa untuk tidur!hoho..nikmatnya~

5 minit, 10 minit, 30 minit masih tak bangun-bangun..walla!ini la pekerja yang paling cemerlang..baru praktikal sudah pandai tunjuk belang..gagaga..

oo..maaf ya..ini semuanya tidak disengajakan..penat sangat badannye merewang semalam dan kelmarin yang buatkan badan aku sengal-sengal macam kena sengat...

dan ya, saya tidak akan mengulanginya lagi..ya, ini pasti!keh3..


mana ada saya tidur bos, saya pejam mata sekejap jek untuk memikirkan masalah kerja ni.


Friday, December 24, 2010

sape berani?

As-Salam..

mari kite berteka tekuk..sape-sape yang berani silalah jawab..
sape boleh jawab boleh kawen ngan aku...gagagaga...

1. Dalam banyak- banyak air, air apa yg paling berani?

2. Banyak-banyak binatang...binatang apa keluar haid...?

3. Dlm bnyk2 binatang.... . binatang ape yg bertelur dan beranak..... ?

4.Banyak-banyak sungai, sungai apa yang paling berat?

5. Dlm banyak- banyak pokok, pokok apa yg baik hati?

6. Huruf jawi apa yang ada angin...?

7. Kasut apa yang paling keras??

8. Sebuah bas telah berhenti secara mendadak kerana hampir terlanggar seekor katak. Apakah yang akan turun dahulu selepas pemandu itu behenti?

cukup la tu untuk hari ini..ni pun sume aku cedok dari membe aku..heh..credit pada dia la ye...aku nak cited nama ko tapi aku takut ia akan menimbulkan kontroversi..


jom berfikir!

p/s: syazana jamaluddin, anda kena jawab sume..SEMUA tau!


Monday, December 20, 2010

semua bikin aku pusing

ini benar-benar bikin aku pusing

salam...

aneh ya!kenapa banyak-banyak minuman, alkohol juga yg dipilihnya..

ajaib ya!mengapa alkohol itu menjadi air kesukaannya walhal harganya sampai mencecah puluhan ringgit untuk satu botol..

gerun ya!mereka tau air itu boleh memabukkan dan pasti sekali mereka tau banyak impactnya bila dalam keadaan mabuk..tetapi kenapa mereka..........
ahh!!sudahlah...pandai-pandai la mereka nak pikir..

eh, kenapa engkau pula yg perlu beremosional?mereka yg minum..bukan engkau pun..

Islam itu bersaudara bukan?maka, tidak timbullah isu itu kubur engkau bukan kubur aku ataupun itu kubur aku bukan kubur engkau..

selagi mana mereka beragama islam, maka ia merupakan salah satu tanggungjawab kepada saudara islam yang lain.. ya kan?(sila angguk!)

oh ya, sebenarnya aku nak tulis macam mana nak buat alkohol 70% dalam lab..tapi tetibe aku begitu beremosional bila menaip alkohol..keh3..

p/s: camne nak buat alcohol 70%??
'hey beli sajek alcohol 100%, dan ko minum 30% daripada itu, remaining 70% rite?mesti kena pelangkung kang bila aku jawab cmtu...

Monday, December 6, 2010

satu permulaan

salam..

'mak sebutannye nanas ke nenas?"

'nenas la..mane best sebut nanas.'

lohh..kok gitu main best ke x best sebutnye..hahaha..x pe la..bagi sesape yg sebut nenas tu teruskan la sebutannye ya..dan bg sesape yg sebut nanas tu, jgn risau ok sbb anda la dipihak yg betul..hihi..

teringat plak dulu rambut si hero meteor garden..yg aku mmg x ingat name die ape..tapi aku sure zakiah othman pasti ingat name si mamat berambut nanas tu..wohooo..bg para lelaki yg ingin berubah style rambut anda, bule la meniru gaya ala-ala si hero meteor garden tu..

ha!there!there!yg paling kiri sekali tu la hero nye..style nanas kan rambutnye?walla!

first day internship rase cam boring pun ade..maybe sbb x de keje lagi..
tapi yg seronoknye aku diassigned kat microbiology lab..fuh..x sia-sia hapal name bacteria-bacteria mase exam kan?

oo ya!aku disuro utk buat mini projek..ala-ala final projek gitu..emm..its all about the plant tissue culture on pineapple..cool rite?

dan jgn lupa ya, nanas pun ade gak khasiatnya yg baik utk tubuh badan..buah nanas mengandungi vitamin C dan vitamin A (retinol) yg bertindak sebagai antioksidan yg mampu untuk melindungi diri dari serangan jantung, cancer dan penuaan..insyaAllah..


Wednesday, November 24, 2010

saya da pandai sikit-sikit la!

salam..

hampir 2 taun dapat lesen..tapi hanye sekali jek aku penah bawak kete..
emm..takut-takut masih ade..jgn risau syahriar fadhilah..we're at the same situation ya..
so, sama2 masih didlm proses utk belajar..
disebabkan aku beriya-iya benar nak buat internship di bbu, aku terpakse blaja balik utk bawak kete..
sbbnye da x de spe yg bule anto aku lagi.
almost 4 days aku blajo with along (garang woo)

'main klac!main klac!jgn asyik nak main brek jek!tekan minyak, tekan minyak lagi!dari tadi gear dua jek!"

wooooo!nak suwo aku tergolek agaknye..nak imbang klac pun terkial-kial,,tekan minyak suwo speed?mak aii..menggigil!

lain plak bile blaja ngan angah,

"rlek yan, rlek..x yah bawak laju2..ko masih baru."

ha sudah!suro bawak slow2 lak..adey..mmt ni mmg cool sikit..tapi aku rase kalau blaja ngan die kompem lambat aku nak pandai..marah pun tidak..ape pun tidak..emmm...


pokoknya, jangan takut untuk belajar..x kire garang atau lembutnya cikgu anda


so, bile da pandai sikit2 bwk kete, kena lak test wit my mum since die mmg toke beso kalau nak kasi approval bwk kete..tang ni mmg aku lemah bile kena test ngan mak aku..bukan ape, takut termati enjin kat ats bukit je..pastu mak aku kompem bersuara ...lagi la gabra..

tapi semalam, aku bwk kete ngan mak aku..n u know what mak aku bercerite jek kat sebelah..nampak gaya cam da dpt approval jek..yes!haha..

'sok leh antar adik pi sekolah la ye!'


p/s: Oh no!not now la mak..sbb pagi-pagi kete mesti banyak kan..
nampak sgt aku masih takut-takut..wuuu.


Monday, November 22, 2010

khas buatmu sahabat!

salam..

dear farah aka mok!

masih ingtkah engkau ketika di maktab..aku duduk di depan mu..mate bertentang mate..tapi lidah x pernah kelu untuk berkate-kate..pot pet pot pet jek sentiasa..x pe..aku suke...sbb aku tau ko mmg suke bercakap kan?


masih ingatkan engkau tiap2 ari isnin..ko dan aku ligat sekali nak pakai blazer..dan dlm waktu yg same ade jek suara2 yang kurang sedap utk didengar...tapi aku dulik ape.ko pun ape kisah sbb bukan dowg yang basuhkan baju kite kan?so kite biarkan sajek suara2 tu berkata smpai dowg penat utk berkata lagi..kite sambung lagi pot pet pot pet dalam kelas cam bese..itu mmg rutin harian kite kan?


masih ingtkah engkau apabila loceng berbunyi menandakan sesi pembelajaran dgn pengajaran tamat?engkau dan aku saling berkejar-kejaran pergi ke DS..eh, aku rase aku x main kejar2 kot..aku cool jek berjalan menuju ke DS...aku rase watak ko sowg jek kali ni pergi DS ngan berkobar2..dan bila aku sampai DS ko mesti sudah terpacak kat depan mak cik DS mintak lauk..hahaha..aku nak gak main lari2 pi DS tapi disebbkan nani ni sgt la sopan dan bertatasusila, aku sorokkan keinginannku itu..(selalu berlari-larian ari jumaat kot, sbb laki takde..hahaha)..


masih ingatkah engkau pada setiap waktu prep petang dan malam?telinga kite mesti disumbat ngan earfon kerana engkau dan aku bertudung ..suatu kelebihan bukan?tapi bukan kite ber2 jek dgr radio, rupenye ramai lagi yg join de club..dan masih aku ingt lagi satu-satunye radio menjadi kegemaran ramai ketika itu, "radio muzik anda!"..motto radio tu agaknye...bila lagu 'kembali senyum atau pun lagu my heart" masing-masing menyanyi dgn suara dalam (cam sayu-sayu gitu)..tapi bile dikombinekan suaranye satu kelas, sumpah mmg kelakar!kuat dgn suara soprano sume..nak2 si shidon!tapi x pe..aku suke sgt time tu...


masih ingatkah engkau ketika aku dan ko berselisih faham?aku x ingt sbb ape kite leh bergaduh..dan agak janggal di situ sbb kat kelas da hilang geng utk pot pet pot pet bersame..hilang nye semangat mate bertentang mate bersame..hilangnye semangat nak bertepuk tampar bersama..aku rase cam da ilang kawan da..tapi aku malu nak mtk maap ngan engkau..dan engkau pun biorkan sajek kite begitu..mungkin kerana kite ni ego agaknye..dan akhirnye engkau yang memulakan langkah pertama bila mane engkau pergi ke bilikku menghantar sekeping kad raya dan terselit di didalamnye kata2 yang membuatkan aku terharu time tu..aku suke!aku senyum!aku terharu!


masih ingatkah engkau bila waktu malam lepas prep?aku mesti singgah di bilik engkau sebelum balik ke bilik ..kerana ape?kerana aku suke curi air masak dalam jug tu.pastu ko bising sbb aku x reti amek sendiri kat DS..tapi aku dulik ape..aku tau engkau marah2 sayang kat aku..aku relakan sajek..and u kno wat, now i use the jug (exactly like what u're did before) on my table..so that i'll remember u olwez..


dan aku rase banyak jek nak cite lagi kat notes ni..tapi aku da penat menaip..cukup la sekadar engkau tau aku syg2 ko sangat2...rindu ngan ko la mok!nak buat note untk nani gak tapi aku tau die jarang bukak facebook..so, note ni khas untuk kamu ya..


dan kepada hadri nadzlan, even though i'm not really know u but i believe in u..jaga farah azreen sebaik yg mungkin..klu die nanges kang aku sekeh pale ko sampai botak..


penat la bebel sowg2...last but not least, kalau kawen nanti jemput aku .. aku nak peluk ko puas2 malam tu..sbb aku tau lepas ni owg lain yg akan peluk ko..


akhir kate..salam...


ni la bukti ko ngan aku suke pot pet..eh, bukan aku..hanye ko yg suke pot pet..hahaha.

Saturday, November 20, 2010

hey look at me!

salam...

weight gain ni boleh percaya ke?abang2 aku semua da try makan la..
terkejut aku..aku try ngecek2 sikit mintak susu weight gain tu...TAPI..

'eh, ko x yah minum kot!badan ko da gemuk da!'
'eh ! eh! elllo!aku kekurangan berat badan tau..siap ade yg ckp 'ko ni cam tenggorak bergerak la!'

tapi ada yg cakap weight gain ni x cukup jalan..
mean macam x de effect la..
sebabnya ada my friend minum weight gain ni badannye makin kurus..mungkin die kurang konsisten mase minum tu kot..
tapi ade gak yg menjadi gemuk!da lari la plak dengan berat badan yg ideal gitu...mungkin die terlebih konsisten kot...
huh!macam-macam.!
kekadang terpikir yg manusia ni x pernah puas dgn ape yg die ade..

oppss..ni ke kesan weight gain tu..wohoo!



Friday, November 19, 2010

Hipokrasi ke hipokrit?


salam...

kekadang aku terpikir aku tersgt la hipokrit...
wooo..ini menakutkan diri sanubari jiwa hati nurani...
yaAllah, plz dun let this happen to me...
susah jugak menjadi baik ya..perlukan pengorbanan..
kekdg membuatkan kite menjadi seorg yg hipokrit..
tapi kate owg sesuatu paksaan juga bule membuatkan seseorg menjadi baik...
i agree with that..
masakan tidak..
klu x de paKsaan g sekolah, kite nak pi ke sekolah?
klu x dipksa solat sewaktu umornye kecik2, belum tentu kite bule menunaikan nye skang..
tapi kalau kawen x yah pkse, aku sendiri mau kawen...ok!ini gatal!

p/s: aku hipokrit tentang dunia, hipokrit tntg perasaan, hipokrit tentang itu dan ini... dan yg paling menyusahkan hipokrit pada diri sendiri... nyah ko dari sini!


Sunday, November 14, 2010

seriusnye entry engkau

salam..

jika di zaman persekolahan dulu jumlah 'A' menjadi rebutan pelajar (aku jua begitu)..
tetapi bile umur semakin meningkat, semakin matang pemikirannye,
barulah engkau sedar ia tidak menjanjikan apa2 di masa depan..
kumpullah sebanyak mane 'A' yg engkau mahu pun..ia tetap tidak menjanjikan mase depan yg cemerlang..
malahan kadang2 membawa kepada riak...(kdg2 aku pun terase begitu..x bagus betul!)
tapi itu bukan bermakna engkau tidak perlu berusaha..tetapi jgn terlalu taksub utk mengumpul ''A' sampai engkau terlupa kenapa manusia itu diciptakan didunia..
jangan engkau leka dgn permainan dunia sehingga engkau lupe tanggungjwb yg mmg sudah lama diamanahkan kepadamu..
jangan engkau terlalu berkejar-kejaran dengan ilmu dunia sehingga engkau terpedaya dengannye..
bukankah engkau mahu mengejar syurga Allah?

bukankah engkau mahu berdampingan dengan bidadari2 yang bundar matanya, lembut pekertinya, cantik budi bahasanya, terlalu sempurna sifatnya sehingga engkau tidak sanggup utk mengelipkan mata walau sesaat pun..

"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik."
70: surah ar-rahman

“Di sisi mereka ada bidadari-bidadari yang tidak liar pandangannya dan jelita matanya.”
48 : as-Saffat

“Dan (di dalam Surga itu) ada bidadari-bidadari yang bermata jeli laksana mutiara yang tersimpan baik.” (QS. Al Waqiah : 22-23)

bukankah engkau mahu dikelilingi dengan anak2 muda yg tetap muda umurnye, tampan dan segak bergaya sehingga engkau tidak jemu untuk menatap wajahnya..

'Dan di sekitar mereka ada anak-anak muda yg berkeliling utk (melayani) mereka, seakan-akan mereka itu mutiara yg tersimpan".(At-Tur: 24)

dan bukankah yang menjadi matlamat utama engkau untuk melihat Allah di sana?

saat ini, minit ini, jam ini, islam sudah semakin larut..
larut dengan anak2 muda yg hanya ada islam pada nama..
hanyut dengan teknologi2 yg semakin membangun..
'dunia di hujung jari' klik saja, tekan saja, semuanya sudah terpancar..
dan saat itulah baru engkau menyedari yg teknologi akan memusnahkan diri engkau dengan hanya sekelip mata..


sudah cukupkah amalan engkau untuk membeli tiket menuju ke syurga kelak?
sudah cukupkah?
sudah cukupkah?


betul-betul sewel ke korang ni? (sekadar hiasan)


p/s: sebenarnya aku nak tulis pasal broga hill..tapi kenapa menulis ke entry yg lebih serius ni?


Saturday, November 6, 2010

LOL

salam..

stress?depressed?or whatever feeling that you have today..
why not u try this...

go to google...
type LOL LIMEWIRE..
n then click i'm feeling lucky on the box below it...
and you will get the results..

or...
the simplest way is just click at the title above..
i'll bring u directly to the website..

Do it!

eh, eh!nak kena waves kiri ke kanan ni?


p/s: eiry!ni sume ko punye psl,..aku da ketagih ngan website ni da..


Monday, November 1, 2010

blur

bismillah...

suddenly i'm feel so blur...
ya Allah, dont let this happen for tomorrow....
amin..



Sunday, October 24, 2010

belek..belek...walking..walking...

Dgn nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang...

semalam belek2 buku tengok bape pages yg nak kena bace..
pastu estimate lak time bile bule abes bace sume bab tu...
da belek2 tutup balik buku..simpan kat rak..susun elok2..
sambung belek subject yg lain..
kali ini belek2 lecture notes..ukur ketebalan lectures notes lak..
pastu estimate lagi bile leh abes bace sumenye..
pastu simpan balik lectures notes kat dlm file..disimpan rapi2 utk dibace lain kali..
pastu smbung belek lab2 report yg kena study..
belek2 markah, belek2 komen, sume bende aku belek..macam mase engkau banyak sgt la kan..
da penat belek tertido..hah!mmg bagus!
end up nye one whole day aku x buat pape selain belek2...

si sahabat berkata: "ooo!itu hobi baru ko eh?"

ketebalan buku menjadi salah satu faktor kuat yg menggalakkan kemalasan seseorang

Wednesday, October 13, 2010

mini jurnal wat aku tergolek sama


Dgn nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..

Alhamdullillah..only one report left need to submit for nex wik..
disuro buat report ala2 mini jurnal tapi muka suratnye cam da bule karang sebuah novel cinta..
memikirkan tajuk ala2 mini jurnal ini pun sudah makan mase berjam2 lamenye..
kalau buat cengkodok goreng agak2 nye dah hadam da..x pun bule jadi da dikumuhkan balik..
hanye tinggal less than one week utk siapkan segala2 nye..
nak compilekan 6 weeks results..oh!ini sgt memeningkan..
nak susun flow ala2 mini jurnal ini pun agak menstresskan..
nak calculate ape bnde alah itu pun aku terkial2..apetah lagi nak menulis beribu2 ayat yg mungkin aku paham dan mungkin juga aku x phm ape yg aku nak buat..
yg penting mini jurnal ini perlu disiapkan dgn segera...

mini jurnal~mini jurnal~mini jurnal~mini jurnal~ulang byk2 sampai tergolek..
name da comel da..agak2 klu aku siapkan jurnal ni aku bule jd comel x?


eh, nape bands aku byk pelik..


btw..lagu2 wali band best la..AKU CINTA ALLAH..YA ALLAH..like3..


Sunday, October 3, 2010

tak nak MALAS!

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..

malasnye nak bace buku..nape perlu ade exam..?
malasnye nak buat report..kenape perlu nak buat report..?
malasnye nak bangun pagi..berselubung kan lagi baik..
malasnye nak solat..nauzubillah..yg ini mmg kena cek betul2 kat diri kite..
malas ini..malas itu..mengeluh sane sini...
konon slalu cakap 'aku nak jadi hamba Allah yg bersyukur!'
tapi selalu plak mengomel ini x bule, itu x payah, sane x patut nak buat..

ingatlah..
Penatmu itu ada harganye..penatmu itu ada nilainye..DIA memandangnya, Dia mengiranye..
Setiap titis air matamu itu, DIA tahu..Setiap titis keringatmu itu, DIA kira..

"Barangsiapa menempuh satu jalan utk cari ilmu pengetahuan, maka Allah akan menempuhkan satu jalan utknye ke syurga" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Nah!Allah maha penyayang bukan!padahal manusia slalu sajek mengeluh..

yan, tolong jgn malas!


Wednesday, September 29, 2010

rawak yg annoying

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...

1. teksi2 malaysia yg semakin buat sume owg panas
'pak cik!guna meter x?'
' x gune la dik.nak pi mane ni?'
'x pe la pak cik'
x tahan aku hangin bile pak cik2 teksi area sunway ni liat beno nak gune meter..padahal terang-terang kat ats teksi ni yg bentuk petak tu tertulis TEKSI BERMETER..aku yg salah tahan teksi ke or pak cik ni yg tersalah bawak teksi..adey

2. kaunter sila la bukak ok!
pi shopping complex dgn harapan dapat jodoh..ok..aku tipu..dgn harapan nak pi beli brg2 dapur wat majlis kenduri kawen nanti..bukan majlis aku tapi majlis mak cik tipah punye anak perempuan..ade kena mengena ngan aku ke?tapi yg lemahnye time nak bayor kat kaunter..punyela byk kaunter berderet dlm 10 atau 11 gitu tapi yg bukak hanye 5 kaunter..hangin x kowg..pastu penat2 beratur punye panjg, dlm 5-6 orang da bayor gitu, diletakkn pulak notis yg ala-ala besi tu, 'maaf sila buat bayaran di kaunter sebelah'...weh!bengang kot!


3. iklan tv yg x senonoh
'kurang menarik?terlalu kecil?kendur? ' adey..pastu tambah lagi ngan gambo2 nak kasi terang dan jelas msg dowg..x pun 'yang!abang balik awal malam ni'.. x pun yg ni 'yang abang da balik!saya kat ats bang!'... mak aii..klu yg beso2 ni kompem la da paham..tapi klu dak kecik tanya x ke naya nak jwb...bersedialah para2 guru tadika atau mak bapak yg punyai anak kecil itu...

4. penggunaan fesbuk makin x betul..
post gambo seksi sane sini..weh..klu ko kemaruk beno tgk la sowg2..x yah nak letak gambo x senonoh...terpampang kat home..bukan sekali dua..tapi berkali2..mak aii..ni mmg aku geram..klu remove kang kawan sendiri..nak jek sekeh kasi botak terus...

5. bonggol ala2 unta
tudung syria?tudung parsi?tudung rozita che wan?tudung indon?x kisah la tudung jenis ape pun..tolong la kaum hawa sekalian..jgn la kalian kalian kalian sume termasuk aku juga mengikat rambut anda tinggi2 atau sanggul rambut anda ala2 mak dara..ade gak yg tergedik2 nak pi beli sanggul rambut tu kat kedai ngan harapan kelihatan cantik..pastu sarong lak tudung..jalan2 tampak bonggol di belakang kepala anda..nampak cantik ke?mcm benjol kena belasah pun ade..stop la wahai kaum perempuan...x cium bau syurga tau..(ade dlm hadis, try pi google ye)..

6. filem malaysia da makin merepek...
yg ni kowg pun dpt nilaikan bukan..cite hantu sane sini..launch filem seram cm cendawan yg tumbuh lepas ujan..banyak betul..rosakkan fakta..dak2 kecik nak g toilet pun takut skang..takut sbb nanti kat dlm lubang jamban ade tangan kuo..kan da naye pemikiran dowg jadi lagu tu... pastu lakon ala2 berbogel konon2nye nak kasi real..adey..stop2kan la wahai penerbit + pengarah2 sekalian..baik kowg terbitkan cite sirah nabi ke..perjuangan para sahabat ke..yg ade pun skang time bulan puasa..tu pun satu jam jek before nak buka..alahai..mane la pegi jam2 yang lain?

7. yg ni paling annoying..wat keje las minit..pastu tensen + panas baran x tentu pasal..ok yan!sila buat keje anda..


Saturday, September 11, 2010

3.05pm

Dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang...

3.05pm = lapoo weh..lunch x lagi..bru jek lepas siap wat intro for the report..almost 5 hours nak siapkan intro sajek?fuh...punye la senget otak aku skang nak berpikir..
lagi2 mase ari raye..n saat n ketika ini, aku seqoq2 di rumah walhal yg lain sume sedang sibuk berhari raye..megi?fast food?mak balik la cepat!tapau uma dowg ape yg patut..

'x pe la..duk uma sajek buat keje..nanti balik penat.. trs tido..keje x wat kang..'
'OK mak!'

berkorban ape sajek..bule x aku gune istilah ni utk keadaan aku skang.?
ape ingt nak berkorban utk pakwe jek ke?
utk lab report yg tercinta pun bule gak rite..
lebey baik dr berkorban dari pakwe yg belum tentu jodoh kite..
aik!sudah lari tajuk ni..

x pe la..semalam sudah puas berhari raye bukan?(ayat sedapkan ati)
hari ini, jom siapkan keje sekolah..
nanti x siap x de markah, klu x de markah , the probability nak repeat sem tu sgt tinggi,
n bile da kena repeat sem, then duit nak bayor fee pun terbang melayang..
mara lak senyapkan diri dan menganggap itu masalah kowg tau!
dan juga drag mase pulak, makin lame lak menetap kat monash tu,
n makin lambat la aku nak kawen..ye tak!(poyo x leh bla)

oh cak!

its a purple day

sedondon bersama mereka

sesi mengumpul duit raya

pose again ya!

selamat hari raya aidilfitri dari kami warga keluarga mas ahmad..



Wednesday, September 8, 2010

busy messy

salam..

busy pasang langsir ka?
busy mengecat rumah ka?
busy menyental bilik air ka?
busy membuat kuih raye ka?

eh, TIDAK la..itu sy x kategorikan sbg busy..itu hanye pekerjaan sampingan yg hanye akan berlaku setahun sekali..

uik?sental bilik air setaun sekali?dasat r uma ko weh...

x kisah la bpe kali setaun aku sental bilik air..
yg penting saat dan ketika ini aku masih di uni..esok masih ade kelas..
minggu depan masih ade report yg kena anto..
adey..tidakkah engkau begitu prihatin sang monash?
kami mau beraye..hanye setaun sekali sajek..
tetapi kenapa engkau menghidangkan juadah report utk santapan pagi raye kami?
kenapa engkau mengikat kami ngan report sedangkan kami x penah mengkhianati kamu..
porke monash?PORKE?

next wik i have 2 report to submit..
nak suwo aku bertape kat bilik jek ke?
adey..tolong la..sy mau beraye!

timetable for cuti:
mlm raye: sampai kg halaman..bersalaman ngan sedara mara..msk bilik trs buat omwork..
pagi raye: sembhyg raye sat, mkn2, berkurung kat bilik balik..
mlm raye pertama: mkn2 sat, lepas isyak, ngadap report balik..
raye ke2: mkn2 lagi, berkurung lagi kat bilik..
raye ke3: mkn2 lagi, bertapa balik kat bilik..
raye ke4: balik!gue da ade kelas!ade ke patut!report pertama perlu disubmit..
raye 5: gue di kelas..report ke 2 menyusul utk dihantar!

terima kasih MONASH!kerana dirimu begitu berharga..

p/s: akhirnye ade jugak keje time raye nak buat ye..bersabarla wahai hati..sedikit waktu saje lagi..insyaAllah sumenye akan berlalu nanti..


rahsia & manfaat senyuman..senyum la anda andai ape jua yg berlaku.
selamat hari raya..


Monday, August 30, 2010

Berhati tisu

Dgn nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang..

awat kecik beno gambo ni..

mari kwn2 kite tonton drama ni..
lagi hebat drpd lagenda budak setan..lagi superb drpd adamaya..
lagi hot drpd Rosalinda ayyammor...lagi menyayat hati drpd nur kasih..

banyak bende yg tersirat disebalik yg tersurat cite ni..
aku tgk tangkap leleh jek ari2..seb bek tgk seqoq2..x de la rase malu sgt...heh!
nak lagi feeling tgk kat tv3.com..tengok secara continuosly (betul ke ayat aku ni)..
klu x meleleh gak air mate,picit mate tu kasi mengalir sikit..
tunjukkn kowg ade perasaan..
dak2 laki pun jgn segan silu utk mengeluarkan air mate ye..
klu x mane mungkin Allah ciptakan air mate utk lelaki n pompuan kan..
so, kite gune kan nikmat Allah itu dgn sebaik-baiknya...
x kan jatuh maruahnye klu menitiskan air mate ni..

apehal lak cite psl air mate ni?


p/s: sediakan seguni tisu mase tgk ni..kompem kowg akan menangis punye..klu x cukup tisu, rembat kain buruk kat dapur pun bule jugak....



Wednesday, August 25, 2010

mari mengkaji meh..

Dgn nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang...

assignment for dis week..
any inherited disease of interest to you..
wohoo..
nak kaji breast cancer la.sound menarik, tertarik n de bomb!
tapi disebabkan lect aku expert gile psl cancer ni..
so probability aku nak dpt mrkh sikit tu ade..
msti la senang die nak detect kekurangan assignment aku ni kan..
so,aku jadi takut nak kaji same..takut terpesong lak kajian aku..

so, aku beralih ke penyakit yg lain..
huntington disease?quite interesting..aku x berapa expert psl disease ni..
nanti aku search sampai tergolek..
wish me luck for dis assignment...nak termuntah lak tgk sequence yg pnjg berjela ni..

      1 gccggccttt ttccttaact cctgcaccag cctcccacat gtcatcagca ggatgggcaa
61 gctggagcag gtggacgtga accttttctg cctggtcgcc acagacttct acagacacca
121 gatagaggag gagctcgacc gcagggcctt ccagtctgtg cttgaggtgg ttgcagcccc
241 ctgagcgcca tggtgggaga gactgtgagg cggcagctgg ggccggagcc tttggaagtc
181 aggaagccca tatcaccggc tgctgacttg tttacgaaat gtccacaagg tcaccacctg
301 tgtgcccttg tgccctgcct ccaccgagcc agcttggtcc ctatgggctt ccgcacatgc
481 aggagcagct gtgctgcacc ccatgtgggt gaccaggtcc tttctcctga tagtcacctg
361 cgcgggcggc caggcaacgt gcgtgtctct gccatgtggc agaagtgctc tttgtggcag
421 tggccaggca gggagtgtct gcagtcctgg tggggctgag cctgaggcct tccagaaagc

541 ctggttgttg ccaggttgca gctgctcttg catctgggcc agaagtcctc cctcctgcag
781 tctctctttt cttctcagga tttaaaattt aattatatca gtaaagagat taattttaac
601 gctggctgtt ggcccctctg ctgtcctgca gtagaaggtg ccgtgagcag gctttgggaa
661 cactggcctg ggtctccctg gtggggtgtg catgccacgc cccgtgtctg gatgcacaga

721 tgccatggcc tgtgctgggc cagtggctgg gggtgctaga cacccggcac cattctccct
841 gt

p/s: bersyukur la anda dikurniakan kesihatan yg baik..jgn da sakit bru nak bertobat..ingt 5 perkara sebelum dtgnye 5 perkara...



Sunday, August 15, 2010

life as easy as ABC

Dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang..

salam to all..
bagaimana ngan iman2 anda hari ini?
sihat2 sajek?
ceh..bertnye tentang iman lak kan..
tepuk dada tnye la iman masing2 ye..

kehidupan aka life..
sape yg kate as easy as ABC 123?
eeh..ni bukan aku yg kate..aku juz quote owg lain punye words sajek..
mane mungkin hidup itu mudah tnpa kite berusaha ke arahnye..
mane mungkin hidup itu senang jika kite selalu putus asa..
mane mungkin hidup itu indah bila kite tidak mengamalkan ajaranNYA..
nah!nmpk senang bukan sume ini..
berkate mmg senang..
tapi berapa banyak org yg melakukannye...
berapa ramai manusia yg menyedarinye..

itu la!ckp la lagi life as easy as ABC..
manusia ni sgt berat tanggungjwbnye..
smpaikan langit, bumi, gunung-ganang pun enggan utk memikulnya..
kerana khuatir tidak dapat melaksanakannya...
tapi Allah itu lebey memahami makhluk ciptaan-NYA..
mane mungkin Allah menciptakan sesuatu tanpa sebarang sebab kan..

"Berpenat lelahlah kerana sesungguhnya kesenangan itu selepas kepayahan. Jangan berdukacita kerana hidup ini menyusahkan sebab demikianlah hidup itu diciptakan." - Imam Syafie


p/s: bukan senang nak jadi senang...dan bukan susah nak jadi susah..Allah x pandang kejayaan or kekayaan kite di dunia ni..malahan usaha yg bersungguh-sungguh itu yg dikiranye..nah!Allah itu maha penyayang bukan!
now i realize my power mate sudah meningkat..
dan perlu ditukar dgn cermin mate yg lebey tebal..3 inci mungkin..



anda terpilih untuk memilih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...